36
Ar ko atšķiras zinātkāre no ziņkārības? Vai
tas, ka savam iepriekšējam auto četru gadu laikā es tā arī nenoskaidroju, kā
pārslēgt pulksteni no vasaras laika uz ziemas, būtu uzskatāms par slinkumu vai
stulbumu? Nē, tā nedrīkst palaisties – domāju es, un pēc laimīgas trīs mēnešu
braukāšanas jaunajā dampī nolemju iepazīties mazākais ar to, kā strādā kruīza
kontrole. Mani kaitina tas, ka, nospiežot plus vai mīnus pogu, ātrums mainās
par veseliem 10 km/h, kamēr man gribētos, lai tas mainītos tikai par vienu.
Beigās pēc ilgākas čakarēšanās atklāju, ka mainīt mazos intervālos var
nospiežot un noturot pogu. Nu, tagad es sajūtos stipri gudrāks cilvēks nekā
vakar.
Tā kā man nekur nav jāsteidzas, mēģinu braukt,
izmantojot to pašu 10 km/h pārslēgšanos. Vispār jau sūnaini. Vienkārt, ja,
piemēram, no 90 pāreju uz 70, tas aizņem tik daudz laika, ka kāds centīgs ments
mani jau sen būtu nojūdzis par ātruma pārsniegšanu. Vēl nepatīk tas, ka
pārslēdzējs grib strādāt pa apaļiem desmitiem – 70, 80, 90, nevis 78, 88, 98.
Samierinos ar to, un drūmā apņēmībā braucu uz 90 km/h. Sirdī gandrīz sāku jau priecāties,
ka ievēroju CSN. Ap mani, zināms, katru otro minūti sāk veidoties
avārijas situācijas, jo, ieraugot, ka kāds brauc pēc noteikumiem, pārējos
šoferīšus pārņem taisni maniakāla vēlme apdzīt. Laiks ir aplam sūnains – sniegs
sitas sejā, un redzēt nevar “ne locekļa”, tāpēc katrs neapdomīgs manevrs draud
ar “vēziskām” sekām. Beigās es apžēlojos par līdzbraucējiem, un izslēdzu kruīza
kontroli.
Tagad man sagribas pārbaudīt, kā skrējienā
jūtas 2litrīgais dīzelis, un gandrīz novedu “līdz rociņai” kādu bentliju, kas
mani apdzina, kad braucu vēl godīgi uz 90. Panāku viņu un turos astē, it
kā taisītos pastrādāt līdzīgus varas darbus kā Lietuvā pret to nabaga meiteni. Bentlija
vadītājs vēlas izbēgt šāda likteņa un ātri uzņem 150, bet, kad redz, ka es
sekoju, nolemj padoties liktenim un braukt uz tiem pašiem 110, kā bija darījis
to iepriekš. Es to saucu par braukšanu ar sponsoru – ja gadīsies menti, tie
nojūgs priekšā braucošo.
Tā mēs ar Ingrīdu nonākam pilsētā, kurā
piedzimst vējš – Liepājā. Mums ir noklauvējusi kārtējā kāzu jubileja – 36, un
mēs vēlamies šo lietu mazliet pasvinēt. Tādās reizēs mums patīk kaut nedaudz
paceļot, lai padzīvotu ārpus ikdienas rutīnas. Apmetamies jaukā viesnīcā pie
kanāla, un atklājam, ka visi mūsu intereses punkti arī atrodas teju līdzās –
teātris, uz kuru mums ir nopirktas biļetes, un krodziņš ar dīvainu nosaukumu
“MO”, kuru man ieteica Uģis, kurš pats pēc dabas (un laikam arī saknēm) ir
liepājnieks.
Pa dienu vēl pavazājamies apkārt, meklējot
otru Uģa ieteikto vietu – “Antikvariāts”, bet tas pa dienu nestrādā, un mums
nākas samierināties ar pulka vienkāršāku veidu, kā apmierināt savu izsalkumu
kādā ēdnīcā ar skanīgu nosaukumu – “Panna”.
Apskatījuši Lielo Dzintaru, cik nu tas ir
ļauts, atgriežamies savā viesnīcā, lai mazliet uzdzīvotu, jo vazāties apkārt
nav forši nejaukā laika dēļ. Izdzeram pudeli vīna, un visādi izpriecājamies,
bet pēcpusdienā dodamies uz teātri. Jāatzīstas ka ne bez bažām, jo ir paredzēta
bezvārdu izrāde, un mums nav pārliecības, ka tas būs kaut kas foršs. Cita
starpā, mēs abi pirmo reizi esam Liepājas teātrī – mums vispār reti kad ir
sanācis būt šajā pilsētā.
Pate teātra māja man dikti patīk – vienkārši
un bez “vijeboniem” – kā saka latvieši. Tad sākas izrāda – Gogoļa “Precības”.
Es lugu esmu redzējis labu laiku atpakaļ, un knapi atceros tās saturu, kā
zināšana vispār parasti noder bezvārdu izrādē.
Jāatzīstas, ka izrāde sagādā man milzīgu
baudu. Tā ir asprātīga, un aktieri burtiski sprēgā savās lomās. Nez kāpēc uz
skatuves redzētais, liek man atcerēties visu, ko es zinu no krievu klasikas –
sākot ar “Oblomovu” (jau pirmajā ainā) un beidzot ar “Revidentu” un tamlīdzīgām
nelietībām. Tas, saprotams, man ir dziļi subjektīvi, šaubos, vai tas ir autoru mērķis. Īsāk sakot – man patika.
Vēlāk dodamies uz “MO” to visu nosvinēt. Jā,
tā ir lieliska vieta, jo salīdzinājumā ar Rīgu cenas ir humānas, bet kvalitāte
“aš zaškāļivajet” – viss te ir foršs – sākot ar lina galdautiem un beidzot ar ēdieniem
un vīnu. Turklāt nav iemanījušies prasīt baltu naudu par tādu vienkāršu lietu
kā ūdens, piemēram. Ēdieni ļoti garšīgi – mīdijas uzkodās, cepts sams
pamatēdienā un brīnišķīgu pistāciju kūku, lai noslēgtu vakaru. Visam tam pa
virsu pudele laba baltvīna (Pinot Grigio) par saprotamu cenu.
Tomēr ne jau tikai ēdiens un vīns ir tas, kas
man patika šajā restorānā. Tajā ir jūtams tāds īpašs dzīvesprieks. Viesmīļi (un
-es) ir laipni, saprotoši un vienlaikus patīkami neuzbāzīgi. Interjers foršs un
mūzika patīkama. Brīnišķīgs vakars!
Komentāri
Ierakstīt komentāru