Mother – Pink Floyd

Mother should I trust the government?
Mother will they put me in the firing line?
Mother am I really dying?

Tuvojas vēlēšanas. Brīžam liekās, ka par tām vien tiek runāts. Pat cilvēki, kas ir šāviena attālumā no politikas, pēkšņi sāk izplatīties par šo tēmu. Cits nerunā, bet selektīvi ģīmjgrāmatā pārpublicē saites no dažādām vietnēm, kas satur vienas vai otras partijas aģitāciju. Tā mēdz būt divējāda – retāk kāds sevi slavē, bet biežāk apdirš citus. TV slēgt iekšā ir vispār bailīgi. Var atkal sanākt ieraudzīt to Gorgonas Medūzu, tfu! – es gribēju teikt – bijušās kontrolieres stingo skatienu. Akmenī gan no tā neviens nepārvēršas – skatāmies taču pa TV, nevis dabā. Tomēr sievietēm, kas gaida bērnu, es ieteiktu atturēties no TV šamās kampaņas laikā.

Žēl, ka nav nekā īsti asprātīga – Stendzinieks savulaik ir mūs izlutinājis. Viņa reklāma ar saukli „cik skaisti ir ticēt brīnumam!” bija miljons vērta. Žēl tikai, ka pateicoties tai, mēs dabūjām sev par kungu tādu mūdzi kā Šlesers. Vispār jau arī tagad „premjeru” partijas reklāma liekās atraktīva. Nu, vajag taču kaut ko tādu iedomāties! – stāv kāds no „bijušajiem”, un tu nesaproti – viņš guļ, vai arī ir koncentrējies kādai iekšējai cīņai, piemēram, sasprindzinājis visu savu gribu, cīnoties ar vēlmi skriet uz tualeti. Un tad pēkšņi pēc kaut kādas bla, bla uzrunas kandidāts uz mirkli it kā atgūstas, un pasaka kaut ko īpaši muļķīgu. Interesanti, vai Vienotība būtu šos nolīguši, lai šamie visiem atgādina, kādi tikai mudaki pie mums nav bijuši pie varas?

Kādreiz Latvijas politiskajā kultūrā eksistēja dīvains termins „bojārisms”. Pat aizgājušais kritiķis kādreiz par filmu „Viens mājās 2” (vai 3), izteicās, ka tur valda vulgārs bojārisms. Tagad smalkais čekists un viņa dēliņš zociķis-miljonārs ir kaut kur nosvīduši, bet, kā saka krievi – свято место пусто не бывает – viņu vietā parādījies kāds ērms, kas dēvē sevi par Artusu. Viņš ir sapratis, ka lielākā daļa vēlētāju vairāk par visu vēlas lamāt politiķus. Nu, tad šis Artuss publisku ķēzīšanos gan ēterā, gan virtuālajā vidē (ir viņam tāds šovs Suņu Būda), ir pacēlis nebijuši augstā līmenī. Domāju, ka šo fenomenu, kad pirmsvēlēšanu diskusiju ir nomainījusi oponenta apdiršana, būtu jāsauc par artusismu. Viņš to ir pelnījis.

Politiskie viendienīši, kas visi kā viens pārstāv tikai un vienīgi „vienkāršo tautu” turpina visus uzjautrināt. Viens sola braukt uz Briseli, un vest no turienes eiras, lai tās izdāļātu tai pašai „vienkāršajai tautai”. Cits saka, ka galvenais ir ieviest atpakaļ latu, un tad drukāt šo naudu tik daudz, ka vistas neknābā – tad iestāsies laime, jo visi mēs būsim miljonāri.

Mūsu politiskie smagsvari ir palikuši daudz slīpētāki, un es šaubos, vai tuvākajā laikā mēs dabūsim no viņiem zināt tādas lietas kā, piemēram „skaistums nāk no iekšām” vai „krāniem ir jāstrādā lidostā”, bet pilnīgi atmest cerības nekad nevajag.

Ventspils klauns – vienīgais, kas artusismā varētu pārspēt pašu Artusu, ir nolīdis malā, un, ja izsakās, tad liekās ka tikai to, ko Vešņakovs no viņa paģērē – savādāk man grūti saprast visas tās muļķības, ko šis kungs ir sarunājis par NATO un tml. Mjā, paliek vēl arī skumīgāki gadījumi, kad tautā mīlēti komponisti, ciešot no vecuma plānprātības, nāk klajā ar tik absurdiem paziņojumiem, ka pat dziesminieks-kaku sviedējs netur līdzi.

Varam jau smieties paši par sevi, bet, ja godīgi, es jūtos apjucis, samulsis un patiesībā arī nobijies. Putina Krievija ir pārstājusi tēlot un izlikties, ka ir normāla valsts, un Eiropa ir kara priekšvakarā. Latvieši un tie cittautieši, kas ir šīs valsts patrioti, nespēj apvienoties, lai kopā strādātu valsts labā. Vienotība, kas galīgajā postā saņēma varas grožus un izveda mūs no krīzes, ir apaugusi ar politikāņiem, kas piesmērējas katrai valdošajai partijai, un arvien vairāk līdzinās Latvijas Ceļam un Tautas partijai. Mēs zinām, kā tie beidza. Krievi ir apvienojušies pret latviešiem, bet nacionāļi grib šo plaisu sabiedrībā tikai padziļināt, domājot tikai par vēlēšanām, nevis Latvijas labumu... Es varētu turpināt, bet paliek pārāk skumji uz visu to skatīties.



Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Līdakas

Gavēnis

Ogriņš