Latgale
***
Iemetu vidēji
tālu, nedaudz pievelku brīvo auklu, un pludiņš, protams, uz mirkli iesēžas
dziļāk. Es gaidu, kad tas pacelsies parastajā stāvoklī, bet tā nenotiek – tieši
pretēji, tas lēnām slīd arvien zemāk. Mirkli prātoju, cik šī kustība ir
pastāvīga un tad asi piecērtu. Izbaudu stiklšķiedras kāda elastīgumu un cik
patīkami stingrs ir šis piecirtiens. Tad lēnām sāku vilkt. Aukla mētājas te pa
labi, te pa kreisi, un es jau pamanu spožus zivs sānus. Mirkli vēlāk tā jau ir
tīkliņā. Un tā reizes desmit no vietas, un es jau sāku prātot, cik daudz vietas
ir tīkliņā un cik daudz mēs spējam apēst. Tad tiek nolemts lielās raudas, kas
ir patiesi monstrālas, neēst tūlīt, bet sasaldēt ziemai. Turpina ķerties
vienlaidus labi, un es pieķeru sevi, ka man labāk patīk vērot, kā to dara
Ingrīda, nevis ņemties pašam. Cik tad cilvēkam vajag pilnai laimei? Pāris reižu
izjust baudu, noķerot labu zivi. Vēlāk viss ir viena atkārtošanās.
Latgale.
Makšķerējam baltās zivis.
***
Zemenēm šķīvī
vēl uzberu ēdamkaroti cukura – krepkumam.
Tad viegli paspaidu ogas ar karoti, lai no kanniņas uzlietais piens nedaudz iekrāsotos.
Ēdu nesteidzoties un izbaudu. Tā ir manas bērnības garša. Zemeņu baudītprieks.
***
Visgardākās
ogas ir galotnītē, jo tām ir visgrūtāk tikt klāt. Bērnībā es vēl uzdrošinājos
rāpties ķiršos, lai tiktu pie pašas, pašas saldākās ogas. Tagad, apzinoties
savus divi pudus liekā svara, pat nemēģinu. Mielojos ar acīm. Turklāt šie jau
nav īsti ķirši, bet gan čerešņa. Arī dārzs nav pašu. Lasām un lopiski rijam
saldās ogas, bet domās es kāpju pēc saldākās un visgrūtāk aizsniedzamās
ķiršogas. Īstas.
Komentāri
Ierakstīt komentāru