Panki

Labu laiku atpakaļ – pirms gadiem četriem – Klāss, Ainars un es joka pēc te ģīmjgrāmatā sastādījām 70to gadu dziesmiņu topu. Tobrīd es aizrāvos ar kontrastiem, t.i., man mīļākā lieta bija veidot kompilācijas, kurās bija visdažādākās lietas – roks, pops, džezs, jā, pat klasiskā mūzika. Angļi, amerikāņi, francūži, krievi un par goda lietu es uzskatīju, ka jābūt mazākais arī kādam latvietim. Galvenais, lai tas viss būtu par kādu noteiktu tēmu – ideju vai noskaņu. Es biju taisni pārsteigts, cik pretrunīgas lietas dažkārt izdevās dabūt kopā tā, lai gabali viens ar otru “nekaujas”. Tas gan prasīja uzmanīgu klausīšanos un milzīgu ņemšanos, bet tobrīd man tas sagādāja prieku – biju apskurbis no mūzikas pieejamības Tīmeklī.

Nu, lūk, tad es arī mēģināju salikt vienā manas, Ainara un Klāsa izvēlētās dziesmas – no ABBA līdz Pink Floyd. Visvairāk mani mulsināja kāda Ainara atlasīta dziesmiņa – God Save the Queen, kas man pat nelikās īsta dziesma, bet gan lēna izskaņa pēc Bohēmiskās Rapsodijas, noslēdzot Night at the Opera albumu.

Kompilācija, dabīgi, sanāca mērens draņķis, jo tomēr ne viss mūzikā ir savienojams, bet, kad es to parādīju “līdzautoriem”, sekoja pārsteigums. Izrādās Ainars bija domājis Sex Pistols, nevis Queen dziesmu. Godīgi sakot, es nezināju, ka tāda vispār eksistē, kas izskaidro manu kļūdīšanos. Es, protams, 70to beigās biju dzirdējis par “Keks-pistols”, kā mēs ironiski saukājām šo branžu. Tomēr no tās ne nieka man nebija palicis atmiņā, ja neskaita pašu nosaukumu, ko lietojām, lai nerrotu kādu ne pārāk gudru čali, kurš par šiem ērmiem tolaik fanoja. Tā kā viņš jau agrāk nebija izcēlies ar pārāk lielu gudrību mūzikas izpratnē, tad neviens no mūsu kompānijas šai lietai neveltīja necik daudz uzmanības. Vienīgais gabals, kurš it kā bija pankroka stilā (bet moška nē?), kas man palicis atmiņā no 70tsajiem, ir She's Got the Jack AC/DC izpildījumā. Lai gan varbūt, ka tas tomēr nebija gluži pankroks.

Katrā ziņa pankroks nebija pat epizode džentlmeņa dzīvē vairāku iemeslu dēļ. Vienkārt, tobrīd (tāpat kā tagad) eksistēja bezgala daudz muzikāli impotentu grupu ar ambīcijām. Mūs tās absolūti neinteresēja. Otrkārt, “normālu mūziku”, t.i., tādu, kuru es atzinu par labu esam (tobrīd pārsvarā progroku), sāka nomākt pavisam kas cits – tas bija disko. Tā bija mana lielā sāpe, kuras dēļ es pārtraucu sekot mūzikas meinstrīmam vispābā. Jā, protams, bija arī panki, bet par tiem es vairāk domāju kā par ar ekshibicionismu apsēstiem puišiem, kas krāso grebenes varavīksnes krāsās. Man tās pričenes patika, vien likās mazliet nepraktiskas.

Latvijā ar pankiem bija paplāni. Populārākais no tiem dziedāja duetu kopā ar Vaikuli. Viņš gan bija salīdzinoši jauns gados. Zināmākais latviešu panks man likās Linga, kas ar savu ārieni, manuprāt, grāva visu pankisma, ideju. Proti, Linga bija tāds apvēlies, varētu pat teikt škinkīgs eksemplārs. Nu, kā var būt panks ar dubultzodu? Man tas likās neloģiski.

Tā es biju piemirsis par panku kustību, un, ja Ainars nebūtu man šādi to atgādinājis, varbūt vēl kādu laiku dzīvotu laimīgā neziņā, cik panki patiesībā ir svarīgi un vērā ņemami. Tad sekoja vēl viens notikums – grāmatā par 1000 albumiem, kas jānoklausās pirms tu atņirdzies, mells uz balta bija rakstīts, ka pankroks esot iznīcinājis tādas grupas kā Led Zeppelin, Pink Floyd un vēl daudzas citas. Man tas bija pārsteigums, un tad es pirmo reizi sāku prātot par šo panku lietu. Paklausījos albumus, ko tik aizrautīgi slavēja 1000 albumu grāmatas eksperti. Lielāko tiesu tā bija nebaudāma mūzika, uz mirkli pieņemot, ka šo vārdu var lietot saistībā ar pankroku. Tad arī man ienāca prātā salīdzinājums par Romas Impērijas galu un huņņiem, kas izpostīja seno kultūru. Šeit varētu vilkt paralēles.


Salīdzinoši nesen noskatījos īsu doķeni par to, kā tapis bēdīgi slavenais Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols. Nekā ļoti interesanta tur nebija, ja neskaita to, par ko dzīvē ir kļuvuši kādreizējie panki. Tikai viens no viņiem vēl puslīdz turas panku ainavā. Tomēr arī viņam nevedās spoži. Šamais relatīvi nesen bija mēģinājis organizēt atmiņu koncerttūri bijušajiem faniem, bet tai neesot bijis panākumu, jo kuru gan spēj interesēt vecs panks?

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Līdakas

Gavēnis

Ogriņš