Pink Floyd TOP 10

Kaut kur internātā bija apkopotas TOP 10 Pink Floyd dziesmas. Man uzreiz sagribējās sastādīt savu “neatkarīgo” sarakstu – lai arī daudzviet industrijas ekspertu viedoklim es piekritu. Sacīts – darīts. Eju cauri visiem Pink Floyd albumiem, un atlasu to, kas mani “pavelk”. Beigās dziesmu, zināms, ir par daudz, bet es esmu nolēmis pārlieku nemocīties – atmetu arī pēc acumirklīgām emocijām un nofinalizējos.

Skatos uz listi, un domāju, ka visumā tā atbilst lietu kārtībai. No agrīnajiem darbiem Arnold Layne liekas ar kārtu pārāks par jebkuru citu – man tā ir visvieglākā izvēle. Tālāk jau nedaudz grūtāk. Gribas ielikt kādu no A Saucerful Of Secrets, un mana izvēle apstājas pie Let There Be More Light. Šeit gan es tik droši neapgalvotu, ka šī dziesma tā īpaši izceltos pāri citām.

If man vienkārši nenormāli patīk – galvenokārt vārdu dēļ – tāpēc nav grūti to atlasīt no Atom Heart Mother. Savādāk ir ar Meddle. Hrestomātiski pareiza izvēle būtu Echoes, bet, ja gribu būt godīgs pret sevi, tad man tas ir vienkārši simpātisks, bet ne mīļš. Dikti patīk San Tropez, bet es jau tikko esmu izvēlējies If – cik tad var stādīt Rodžeru priekšā citiem? Noklausoties albumu vēlreiz, nolemju, ka tas būs One of These Days, jo tieši šis gabals bija tas, ar ko man iepatikās Meddle, un arī tagad es jūtos līdzīgi.

No Dark Side of the Moon es nevaru neatlasīt The Great Gig in the Sky – tas man liekas kā Pink Floyd labāko laiku esence. Tomēr man ir grūti iztikt arī bez Brain Damage/Eclipse, jo frāze:

you lock the door
and throw away the key
there's someone in my head but it's not me

man tik bieži ir ieskanējusies un vēl joprojām ieskanas man galvā, ka es bez tās vienkārši nevaru iztikt.

No Wish You noteikti ir jāatlasa Shine On, jo tieši ar šo gabalu sev atklāju Pink Floyd, un man joprojām tas liekas vienkārši ģeniāls. Pievienoju arī Wish You Were Here, kuru, cita starpā, kādreiz neuzskatīju par pietiekoši izteiksmīgu blakus Shine On. Tagad mani šis gabals pievelk kā magnēts, un atkal vārdu dēļ:

so you think you can tell
heaven from hell
blue skies from pain...

Tie ir satriecoši.

No Animals Pigs on the Wing 2 man ir dabisks favorīts – šausmīgi patīk tāda maniere – akustiskā ģitāra, minimāls skanējums.

Tik tālu viss gāja salīdzinoši viegli, bet no The Wall izdalīt vienu gabalu ir ārkārtīgi grūti. Man patīk gandrīz tie visi – īpaši 1. un 3. puses – ja var tā neloģiski izteikties. Tie, kuri klausās vinilu šo manu sadalījumu pusēs, sapratīs. Man patīk daudzi – sākot ar titulgabala visām trim daļām un beidzot ar Comfortably Numb un vēl vienu otru. Beigās tomēr apstājos pie Nobody Home – tas arī man liekas īpašs. Kāpēc? Nezinu – varbūt tāpēc, ka bieži to pie sevis dungoju:
I've got a little black book with my poems in...  when I'm a good dog, they sometimes throw me a bone in... I got thirteen channels of shit on the TV to choose from...  when I try to get through on the telephone to you there'll be nobody home.

Tālāk gan vienkārši – pārējos albumus nemaz neapskatu. No mana viedokļa tāds gan ir tikai viens, citi teiks – to ir vismaz četri, bet kāda tam nozīme – the time is gone, the song is over.

  1. Arnold Layne
  2. Let There Be More Light
  3. If
  4. One of These Days
  5. The Great Gig in the Sky
  6. Brain Damage/Eclipse
  7. Shine On You Crazy Diamond
  8. Wish You Were Here
  9. Pigs on the Wing 2
  10. Nobody Home


Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Līdakas

Gavēnis

Ogriņš